Nyheter

Sex (6) goda & enkla tips för att vara snäll i jul

Att vara lite extra snäll till jul är väl en bra tradition, eller hur? Ja, barn, livspartner, familj och vänner kommer att både uppskatta – och förvänta sig det. Men att det också kan vara utmärkt träning för arbetslivet och karriären, är kanske inte det vanliga perspektivet. Varför inte ta stundande helger som ett gott skäl att pröva snällhet som metodik i den fortsatta resan för ett lyckligare, mer inflytelserikt och framgångsrikare liv?

Snäll i jul eller ”Hur julen blir en övning till ett bättre arbetsliv”

Ja, har du varit snäll i år? Om inte annat så är det hög tid att vara det nu – så här strax inför jul. Jag tror att de flesta av oss instinktivt vill vara snälla i samvaron med andra människor. I hemmet, föreningen, familjen och på jobbet. Men ibland når vi inte riktigt ända fram. Vi når inte upp till våra egna mål. Orsakerna kan vara många; någon är inte snäll mot dig – och du vill inte vara snäll tillbaka. Du är stressad och trött – och orkar inte vara snäll. Du känner att din roll kräver fasthet och disciplin – som du har svårt att kombinera med begreppet ”snällhet”. Ja, det är inte alltid lätt att säkra sin plats på tomtens utdelningslista. Men misströsta inte, det finns snäll-proffs vi kan ta hjälp av.

1936 författade den amerikanske föreläsaren/inspiratören Dale Carnegie sin banbrytande bok ”How to win friends and gain influence”. Boken såldes i över 15 miljoner exemplar och har haft djupt inflytande på många människor och organisationer. Boken är ”självhjälpsböckernas bok”, och många menar att det är den enda managementlitteratur som du egentligen någonsin behöver läsa. Boken har i hög grad påverkat den amerikanska pedagogiken, och den ”service management” som vi idag uppfattar som ett baskrav från företag och människor som jobbar med hospitality. Vad handlar boken om då frågar man sig? Jo, enkelt sammanfattat: Om du är snäll mot andra – så lyckas du bättre själv.

Den enkla sammanfattningen gäller självklart lika mycket i yrkes-, privat-, och familjelivet samt vid midsommar, jultid och i konferensrummet. Låt oss därför välja ut sex (6) av den gode Dales kloka och insiktsfulla tips om hur vi bättre skall interagera med andra människor. Testa dem aktivt i jul (för det förväntas av dig!) och se julledigheten som en övningsperiod och språngbräda mot resten av ditt liv (och karriär!). Du kommer att bli förundrad över hur väl teserna fungerar, och hur enkla de är. Att vara god mot andra människor – är att göra sig själv en tjänst. Både Tomten och Dale kan intyga att snällhet även är en god karriärstrategi.   

Sex (6) goda & enkla tips för att vara snäll i jul

1. Det enda sättet att få ut något av en konflikt – är att undvika den

Nio gånger av tio slutar en debatt med att var och en av deltagarna är mer övertygade om sin egen ståndpunkt. Inte så konstruktivt, eller hur? ”Hat kan aldrig förhindras av hat, blott av kärlek” säger Buddha, och det har han rätt i. Hur du undviker man då en dispyt? Jo, se positivt på meningsmotsättning. Om två alltid är överens, behövs inte den ena. Misstro din första instinktiva reaktion och behärska ditt humör och leta alltid efter det som är gemensamt. Var uppriktig. Be om ursäkt för dina misstag samt tacka uppriktigt din motpart för deras intresse av dina ståndpunkter. En klok vän till mig sa: ”Min fru och jag har gjort en deal. När den ena skriker, lyssnar den andra”.

2. Var genuint intresserad av andra människor

En hund förtjänar sitt uppehälle och ägarnas uppskattning genom att enbart ge kärlek. Ett viktigt faktum som vi kanske skulle fundera på i en värld där vi alla människor skall vara produktiva och framgångsrika. Du får fler vänner genom att intressera dig för dem – än vad du kan få genom att förvänta sig att de intresserar sig för dig. Det är en annan viktig insikt i din relation med andra. Om tex en författare inte tycker om människor, kommer inte läsarna att tycka om dennes berättelser, skriver Dale. Och det gäller faktiskt de flesta andra yrkesgrupper också.

3. Kom ihåg människors namn – och LE!

Det uttryck du bär i ansiktet är mycket viktigare än de kläder du bär på kroppen. Tänk på det när någon pratar ”klädkod” nästa gång. Ett varmt leende kommunicerar – jag tycker om dig, du gör mig lycklig, jag är glad att se dig, men ett osäkert grin – det lurar ingen. Ditt leende hörs på rösten – och syns på tangentbordet. Du måste ha det roligt när du träffar människor, om du förväntar dig att de ska ha det roligt när de träffar dig. Kom också ihåg att en persons namn är, på alla språk, det vackraste ordet för honom eller henne. Namnet är ett trollspö när vi umgås med andra – det finns kommunikativ magi i namn.

4. Visa respekt för andras åsikter – säg aldrig ”du har fel”

”Jag har aldrig rätt mer än 75 procent”, sa USAs president Teddy Roosevelt. En insikt som andra politiska ledare verkar sakna (…). Lär gärna andra människor din kunskap, men låt lärandet vara gömt – lägg fram kunskap som något de själva glömt, är en klok väg för en uppskattad pedagog. Så var klokare än andra om du kan, men tala inte om det för dem. Martin Luther King sa ”Jag bedömer människor efter deras egen standard – inte efter min”. Om du vill ha fiender, övergläns dina vänner. Om du vill ha vänner, låt de överglänsa dig.

5. Inled alltid på ett vänligt sätt

Kommer ditt överlägsna tonfall och/eller fientliga inställning göra det lättare att komma överens med dig, måste du alltid fråga dig när du inleder en dialog (gäller både tal och text!). Människor vill inte ändra sig. De kan inte tvingas eller drivas att hålla med, men de kan ledas till förändring med mjukhet och vänlighet. Klok inledning av kommunikation kan sammanfattas med Shakespeares ord: ”Dina ord är honung som fångar hennes hjärta, ty där går vägen till hennes förnuft”. Åstadkom det som vänlighet alltid åstadkommer: vänlighet.

6. Låt aldrig andra människor förlora ansiktet – och beröm alla framsteg

Såra aldrig en människas stolthet, med några minuters eftertanke, hänsynsfullhet och äkta förståelse lindrar du alltid smärtan i en förlorad situation. Även om du har rätt, och den andra fullständigt fel, är det förödande för självkänslan att förlora ansiktet. Det spelar nämligen ingen roll om vad jag anser om en människa, det som spelar roll är hennes åsikt om sig själv. Varför använder vi inte samma förnuft när vi vill förändra människor, som vi använder på hundar, frågar sig Dale. Beröm är som solsken för människans varma själ. När man minskar kritiken och betonar berömmet, förstärks det bra, och det dåliga vissnar. Men kom ihåg: Beröm får bara full avsedd effekt när det kommer från hjärtat. Kompetens förvittrar av kritik, men blomstrar av uppmuntran.

PS.

Läs för all del hela boken. En utmärkt läsning i soffan på jullediga dagar, eller som sommarpresent till arbetsgruppen. Lättläst och roande. De flesta känner igen sig i många av de komiska anekdoterna han pedagogiskt illustrerar sina teser med. ”Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning” heter den på svenska. Dale Carnegie är författaren. Den boken ångrar du inte, tro mig.

Med tillönskan om en riktigt God och Snäll Jul!

Dela Nyheten

Liknande nyheter

Vad är ILS?

ILS-ingenjör – Hett område för ett samhälle i omställning: Som en konsekvens av klimatomställningen, energiomställningen,

Läs mer »